3 gebruiken uit Thailand

3 gebruiken uit Thailand

Thailand is een geweldig land! Wie hier naar toe afreist doet zich goed om in de belangrijkste tradities en gebruiken te verdiepen. De Thaise cultuur en normen zijn heel anders als we in Europa gewend zijn. Dingen die wij heel normaal vinden kunnen door een Thai verkeerd worden geïnterpreteerd. Wie zich enigszins verdiept in de Thaise gebruiken zal gênante situaties worden bespaard.

Begroet op de juiste wijze!
Iedereen heeft wel eens gezien hoe een Thaise begroeting er aan toegaat. Thai waarderen het wanneer deze vorm van begroeting serieus wordt genomen door Westerlingen. Natuurlijk begrijpen de Thai dat dit voor ons geen gewoon gebruik is. Wie de moeite serieus neemt zal hier zeker waardering voor terugontvangen van de lokale Thaise bevolking. Hoe groet je iemand in Thailand? Dit doe je door als man zijnde Sawatdee khap te zeggen en als vrouw zijnde Sawatdee ka. Hierbij is het belangrijk om je handen te vouwen en voor het gezicht te houden of voor de kin.

Onderhandelen? Wie dit niet doet betaald te veel!
De vraagprijs in de winkels, dit is niet de echte vraagprijs. Wie zomaar de vraagprijs betaald, wordt als ware opgelicht, helemaal door eigen schuld. Het is in Thailand doodnormaal non af te dingen op de prijs, echt iedereen doet het! Zie je iets leuks, ga dan de onderhandeling in. Begin bijvoorbeeld op een derde van de gevraagde prijs om op de helft uit te komen. De Thai zal je eerst proberen nog te veel te laten betalen, volharding loont en de aanhouder wint. Geef dus vooral niet te snel op maar ga voor de allerlaagste prijs.

Spot niet met het koningshuis of het Bhoeddisme!
Boeddha en alles wat met het Bhoeddisme te maken heeft is heilig voor de Thaise bevolking. De spot drijven met dit geloof kan je duur te komen staan, in de gevangenis belanden is zelfs mogelijk. Behandel monniken altijd met respect, wijs niet met je vinger en raak geen religieuze beelden aan. Zeg nooit iets slechts over de Thaise koning of zijn familie. Het koninklijk huis is voor de meeste Thai heilig. Het beledigen van het koningshuis kan lange celstraffen opleveren. In de Thaise bak wilt echt niemand belanden, dit is een ware hel!

Een paar andere belangrijke tips: Let goed op wat en waar je eet. De Thaise hygiëneregels zijn totaal niet te spiegelen aan onze hoge eisen. Wie niet goed oplet heeft zo een infectie te pakken. Eet bij voorkeur niet bij de tentjes op straat. De Thaise bevolking kan deze etenswaren met veel bacteriën prima aan, onze darmen slaan er van op hol. Drink nooit geen water uit de kraan, tenzij je een Thais ziekenhuis graag van binnen wilt zien. Mocht je nog een corrupte agent tegenkomen die lastig doet, wen er maar vast aan, een habbekrats aan ze geven houd je uit de problemen!

Reacties zijn gesloten.