Kamperen kan je helpen gezonder te leven

Kamperen kan je helpen gezonder te leven

De meeste mensen gaan op kampeertocht omdat ze de stad beu zijn of toe zijn aan een avontuur. Of je nu van fietsen, jagen of een andere buitenactiviteit houdt, kamperen biedt je een manier om je een paar dagen helemaal op een hobby te concentreren, zonder afleiding van buitenaf.

Wat je je misschien niet realiseert is dat kamperen je kan helpen langer en gezonder te leven.

Als je regelmatig kampeert, heb je tientallen belangrijke gezondheidsvoordelen, zoals:

1. De frisse lucht

Als je tijd doorbrengt in de buurt van veel bomen, neem je meer zuurstof op. Dat geluksgevoel dat je krijgt als je op de camping voor het eerst lucht inademt zit niet allemaal in je hoofd – nou ja, technisch gezien wel, maar het is een afgifte van serotonine door de extra zuurstof. Je lichaam kan met minder inspanning functioneren als er voldoende zuurstof is. Dat is niet het enige voordeel van frisse lucht. Onderzoek toont aan dat wat tijd in de buitenlucht je bloeddruk kan verhogen, je spijsvertering kan verbeteren en je immuunsysteem een extra boost kan geven. Als je een paar dagen buiten doorbrengt, krijg je een paar serieuze gezondheidsvoordelen van de extra zuurstof en de lage niveaus van verontreinigende stoffen.

2. Socialisatie

Alleen kamperen is heel leuk, maar als je een vriend of familielid meeneemt, geniet je samen van een unieke ervaring die je helpt een gezonde, gelukkige relatie te houden. Socialiseren kan je levensduur verlengen en geheugenproblemen uitstellen, volgens onderzoek gepubliceerd in het American Journal of Public Health, en afgezien van de medische voordelen maken een paar hechte relaties het leven leuker. Nodig een paar vrienden uit op je volgende uitstapje.

3. Verbeterde gemoedstoestand

Regelmatige kampeerders zullen het er vaak over hebben hoe de eerste dagen terug van een uitstapje gelukkiger lijken. Dit is niet zonder verdienste; wat tijd buiten in het zonlicht doorbrengen kan het melatoninegehalte in je hersenen gelijk maken. Melatonine is de chemische stof die je moe maakt en gevoelens van depressie kan opwekken, dus door te kamperen kun je tijdens en na je reis genieten van een beter algemeen humeur.

Tip: mountainbiken Ardennen

4. Minder stress

Kamperen stelt je ook in staat beter met stress om te gaan. Stress kan je gezondheid op zowat alle mogelijke manieren negatief beïnvloeden, en je belast je geestelijke en lichamelijke vermogens veel minder door jezelf op de camping wat stressvrije tijd te gunnen. Het gebrek aan stress heeft te maken met de hierboven genoemde stijging van het zuurstofgehalte, de hogere serotonine-spiegel en de beheerde melatonine-spiegel. Er is hier ook een emotionele component aan het werk, want het is moeilijker om je te ergeren of boos te zijn als je iets doet waarvan je geniet.

5. Oefening

Laten we het meest voor de hand liggende voordeel van kamperen niet vergeten: je brengt veel tijd door met lichamelijke activiteiten. Zelfs als je een vistochtje maakt, verbrand je meer calorieën dan wanneer je op een kantoor zou zitten, en als je wandelt of fietst, doe je cardiovasculaire oefeningen die je hart en longen gezond helpen houden. Je activiteitenniveau varieert, maar wandelaars verbranden ergens tussen 120-300 calorieën per uur. Fietsers verbranden 300-500 calorieën per uur, en vliegvissen kan tot 200 calorieën per uur verbranden. Geen wonder dat je tijdens een lange kampeertocht zo’n eetlust opwekt.

6. Zonneschijn

Zonneschijn voelt heerlijk aan op je huid, en daar is een evolutionaire reden voor. Als je in direct zonlicht bent, neem je een ton vitamine D op, die je lichaam in staat stelt calcium en fosfor op te nemen.

7. Een goede nachtrust

Ervan uitgaande dat je fatsoenlijke kampeerspullen hebt, zul je na een dag vol buitenactiviteiten snel in slaap vallen. Slaap heeft een effect op al je lichaamsprocessen en kan ontstekingen verminderen, je cardiovasculaire systeem verbeteren en je helpen alert te blijven. Veel kampeerders melden betere slaapcycli als ze terugkomen voor een reis.

Uitgelicht: Wandelvakantie Ardennen

8. Lekker eten

Als je s’mores inpakt, zie je op dit gebied geen bijzonder stevige gezondheidsvoordelen. Maar als je dol bent op vissen en jagen, eet je tijdens je kampeertocht waarschijnlijk een grote hoeveelheid eiwitten en gezonde vetten. Je krijgt geen conserveringsmiddelen of onnatuurlijke ingrediënten binnen in een verse vis uit het meer, en alle lichaamsbeweging tijdens je reis helpt je bij de spijsvertering.

9. Nieuwe uitdagingen

Geen twee kampeertochten zijn precies hetzelfde, en dat is maar goed ook. Studies van de Universiteit van Texas en de Universiteit van Michigan tonen aan dat nieuwe ervaringen helpen om de hersenen gezond te houden. Nieuwe activiteiten die zowel lichamelijk als intellectueel stimulerend zijn hebben het grootste effect op de gezondheid van de hersenen, en kamperen voldoet aan beide criteria.

Reacties zijn gesloten.